Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро., почти половината

...
Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро., почти половината
Коментари Харесай

Александър Пулев: Българският износ за Турция се увеличава с над 32%

Директните турски вложения в България надвишават 1 милиарда евро., почти половината от тях са получили някаква форма на държавна поддръжка през Българската организация за вложения (БАИ). Над 2200 турски компании са избрали България за желано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който откри бизнес и капиталов конгрес в Истанбул, проведен от БАИ към Министерство на иновацииите и растежа. На събитието участваха над 200 участници от секторите автомобилостроене, машиностроене, опазване на здравето и туризъм.
Във форума от българска страна участваха още министрите на туризма Илин Димитров и на опазването на здравето Асен Меджидиев, а от турска страна - зам.-министърът на индустрията и технологиите доктор Четин Али Дьонмез.
Присъстваха още кметове на български общини, представители на Индустриалните зони в страната ни и на Българо-турската търговско-промишлена камара.
Министър Пулев посочи, че преди месец бе подписано историческо съглашение след срещата на най-високо равнище сред двамата президенти Румен Радев и Реджеп Ердоган.
Това е доказателство за мощната политическа воля. Министър Пулев акцентира, че в делегацията на форума има трима български министри, седем кметове, представители на локалната власт в основни райони в България и водещи турски компании, като всичко това е в допълнение доказателство за мощната политическа воля за стратегически разговор.
Министърът на нововъведенията и растежа посочи, че Турция е основен външнотърговски сътрудник на България.
Експортът за Турция за интервала януари–ноември 2022 година възлиза на над 2,5 милиарда евро, което е растеж от 32.5% по отношение на същия интервал на 2021 година По думите му, южната ни съседка е в топ 3 на база импорт измежду комерсиалните ни сътрудници - вносът от Турция за първите единадесет месеца на 2022 година е за над 4,3 милиарда евро, като отбелязва растеж с 55.4% по отношение на 2021 година “, добави Пулев.
Той посочи, че общо стокообменът за януари–ноември 2022 година е близо 7 милиарда евро, като имаме упоритостта средносрочно да достигнем до 10 милиарда евро, а конгреси като този са стъпка в вярната посока.
Пулев съобщи, че към този момент редица турски компании са избрали страната ни и споделят позитивен опит. Те са разкрили 4 600 нови работни места в секторите произвеждане, туризъм и опазване на здравето, което е доста значимо, поради размера на българската стопанска система. Сред тях са имена като - „ Алкомет “, „ Теклас “, „ САРК “ и други По думите му в някои български райони фамилиите разчитат главно на огромните турски работодатели за своя занаят и работни места.
„ Сигурен съм че можем да реализираме още по-големи триумфи “, разгласи Министър Пулев и предложения формалните лица и представителите на турския бизнес на двустранен бизнес конгрес в Бургас на 16 февруари.
Заместник-министърът на промишлеността и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез посочи, че двете страни имат доста положителни съседски и партньорски връзки в НАТО. По думите му, България и Турция са образец за положително съдействие и в стопански и политически проект. Той съобщи, че се откриват нови гранични пунктове и нови самолетни линии. (Нова самолетна линия Истанбул–Пловдив започва от 18–ти февруари). Двамата с министър Пулев споделиха общо мнение, че има още доста какво да се направи в задълбочаване на двустранните стопански връзки, както и за поддръжка на младите бизнесмени.
България е една от най-хубавите дестинации за вложение, заяви Фикрет Индже, почетен ръководител на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен притежател на " Алкомет " АД. Той уточни, че за първи път вижда такава организация - трима български министри на конгрес за задълбочаване на връзките с Турция.
„ Хората, които желаят да влагат в България няма от какво да се тормозят. България е доста добра дестинация за вложения. Като дойдете да инвестирате в България - напряко работете с държавните органи. Тя има доста положителни структури, които ще ви оказват помощ, не ползвайте медиатори “, обърна се Фикрет Индже към над 200 вложители, присъстващи на форума. Той прикани турския бизнес да влага непосредствено в индустриалните паркове в страната ни. Аз съм благополучен да работя в България “, сподели още Фикрет Индже.
По време на форума бяха проведени и двустранни срещи, на които бяха обсъдени възможностите за съдействие сред България и Турция в секторите автомобилостроене, опазване на здравето, туризъм и балнеология с присъединяване на министрите Пулев, Димитров и Меджидиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР